Rychlá a jednoduchá jídla častokrát svou skvělou chutí předčí i leckteré pracnější recepty. Jedním z nich je třeba právě kuře na jablečném octu. Ocet v kombinaci s masem funguje podobně jako víno. Chutě v jídle propojí a maso díky němu zkřehne.
150 ml kvalitního jablečného moštu (ideálně čerstvě vylisovaný)
2 lžíce hladké mouky (není nutná)
Příprava
Ve velké pánvi s poklicí, kterou lze použít nejen na sporák, ale i do trouby, dáme přepuštěné máslo a rozehřejeme na plotně. Kuřecí stehna ze všech straň ochutíme solí a pepřem.
Opečeme na rozehřátém přepuštěném másle. Z obou stran, dozlatova. Bude to z každé strany přibližně 5 až 10 minut. Až budou stehna opečená, vyndáme je z pánve a necháme bokem na talíři. Místo nich na rozehřátou pánev vsypeme nahrubo nakrájenou šalotku a nasekaný česnek. Promícháme a opékáme, dokud nezačnou zlátnout. V této chvíli vrátíme do pánve i stehna, přidáme pár snítek čerstvého tymiánu.
Teď můžeme ještě zasypat moukou, pro hustější omáčku. Není to však nutné.
Vlijeme jablečný ocet i mošt a necháme prudkým varem chvilku částečně odvařit. Přidáme asi 250 ml vody (když máme vývar, můžeme i ten). Přiklopíme poklicí a buď na střední teplotu dusíme na plotně nebo dáme do trouby vyhřáté na 190 °C. Pečeme nebo dusíme doměkka. Průběžně kontrolujeme, občas otočíme stehna, podle potřeby přilijeme vodu nebo vývar.
Podáváme s brambory, bramborovou kaší nebo klidně s rýží. Úplně skvělé bude, když si k tomuto jídlu ještě uvaříte čerstvý jablečný kompot.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.