Kuřecí prso, balsamikové žampiony s medvědím česnekem a pyré z topinamburů
Jaro je tady! Tak jsme si řekli, že vám postupně začneme servírovat trošku odlehčenější recepty. Jako přílohu ke kuřeti jsme zvolili naše oblíbené pyré z topinamburů a žampiony naložené v octu balsamico. Ty se skvěle hodí třeba i k vepřovému a v lednici vám tahle nenáročná paráda vydrží klidně měsíc. Balsamico jsme dostali v rámci spolupráce od české značky Bzenec a vy se v blízké době můžete těšit i na pár dalších octových receptů. Oba totiž milujem všecko nakyselo, takže to byla trefa do černého.
sůl fleur de sel Rosa (nebo třeba jinou vločkovou sůl, kterou máte doma)
Příprava
Kuře osolíme, opepříme a pokapeme olejem. Vložíme do vakuového sáčku (nebo použijeme ziplock) a vaříme metodou sous vide na 65 stůpnů cca 30 minut.
Potom kuře necháme deset minut odpočívat, kůži osušíme a zprudka opečeme na pánvi.
Topinambury nakrájíme na kostičky a zpěníme na polovině másla. Restujeme zhruba 5 minut a potom zalijeme mlékem.
Časem přilíváme vodu tak, aby při vaření byly neustále ponořené.
Po zhruba 15 minutách osolíme, přidáme zbytek másla a rozmixujeme dohladka.
Žampiony opláchneme ve vodě a osušíme. Překrájíme je na menší kusy a zprudka opečeme na oleji. Teplota musí být vysoká, jinak se začnou dusit.
Když začínají chytat barvu, teplotu snížíme a přidáme balsamikový ocet.
Přidáme sůl i cukr a necháme svařit tekutinu na polovinu. Přidáme máslo a posekaný medvědí česnek. Opepříme.
Můžeme servírovat! Kuře překrojíme napůl a lehce posypeme solí fleur de sel. Na talíř dáme pyré i žampióny, ozdobíme medvědíme česnekem a podáváme.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Oh My Chef spolu tvoří Edita a Honza. Honza je šéfkuchař, který vaří i doma, Edita je foodie s občasnými sklony ke grafomanii. Oh My Chef je vhledem do naší domácí kuchyně a zároveň také naším prvním společným projektem (čtěte: pokud náš vztah vydrží tohle, tak už zvládneme cokoliv).