Bára Navrátilová

Krémové dýňové rizoto

Hledáte inspiraci na zdravý a chutný podzimní oběd? Toto rizoto bude to pravé ořechové, je  krémové, voňavé a plné chutí! Vyzkoušejte náš recept a a připravte si tuto podzimní delikatesu.

Bzenecký ocet vinný bílý

Ingredience

  • ½ dýně Hokkaidó
  • 1 ks větší šalotky
  • 3 stroužky česneku
  • 200 g rýže arborio
  • lžíce bílého vinného octa
  • 1 litr vývaru
  • 3 snítky tymiánu
  • 50 g máslo
  • 40 g parmazán
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl
  • pepř

Příprava

  1. Troubu si předehřejeme na 200 °C.
  2. Dýni si očistíme a zbavíme semínek. Polovinu očistěné dýně si nakrájíme nahrubo, dáme na plech, osolíme a pečeme v předehřáté troubě, dokud dýně nezměkne.
  3. Zbytek očistěné dýně si nakrájíme na kostičky přibližně 1x1cm. Dýni si opečeme na pánvi s olivovým olejem do zezlátnutí.
  4. Šalotku i česnek nakrájíme nadrobno, přidáme na pánev a restujeme, dokud cibule nesklovatí.
  5. Přidáme rýži uvařenou dle návodu a lehce zarestujeme. Postupně začneme přilévat zeleninovým vývarem. Osolíme a vývar doplňujte podle potřeby.
  6. Upečenou dýni dáme do stolního mixéru společně s bílým vinným octem a rozmixujeme na pyré. Pokud bude potřeba, můžeme přidat trochu zeleninového vývaru, aby se dýně dobře rozmixovala.
  7. Jakmile bude rýže hotová, stáhneme plamen na minimum. Přidáme cca 5 lžic dýňového pyré, tymián, máslo, nastrouhaný parmazán a vše dobře promícháme.
  8. Rizoto podle chuti osolíme, opepříme, přidáme lžičku medu a můžeme podávat.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Kreativní duše a gastronadšenec. Ráda vaří a ještě raději ochutnává. Baví ji objevovat nové chuťové kombinace i učit se tradiční postupy. Svůj čas v kuchyni zachycuje ve videích, které najdete na našich sociálních sítích.

Více receptů autora

Bára Navrátilová

recepty pro sociální sítě a blog


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu