Představte si marmeládu bez mixování. Takové je čatní, které má spoustu druhů. Toto čatní z červené cibule vás uchvátí výraznou sladko-slano-kyselou chutí. Je ideální ke grilovanému masu, sýrům (ať už grilovaným nebo studeným), burgerům a toustům. Skvěle se hodí i jako jedlý dárek. Na přípravu je čatní velmi jednoduché. Má jen jednu nevýhodu – cibule se vařením hodně zredukuje, takže máte na začátku plný hrnec a výsledkem jsou tři sklenice čatní. Nenechte se ale odradit a směle do toho, stojí to za to!
V hrnci rozpálíme olej, přidáme cibuli a necháme ji zesklovatět. Potom přidáme vinný ocet, balzamikový krém, tymián, kuličky jalovce, sůl a čerstvě mletý pepř. Mícháme asi 15 minut, než začne cibule karamelizovat.
Přidáme povidla a míchám ještě 3 minuty a je hotovo! Čatní dáme ihned do čistých sklenic, uzavřeme a sklenice necháme vychladnout víčkem dolů. V chladu tak vydrží cca měsíc.
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.