Barbora Říhová

Stifado dušené hovězí

Ideální comfort food na chladný podzim a zimu je rozhodně Stifado, které vás zahřeje na těle i na duši. Je to tradiční řecký pokrm pocházející z ostrova Kréta a snoubí se v něm několik chutí, které dohromady tvoří dokonalý celek.

Bzenecký vínný ocot červený

Ingrediencie

  • 600 g hovězího masa (přední, např. krk, žebro..)
  • 500 g malých cibulek (nejlépe kulatá šalotka)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 - 2 lžíce rajčatového protlaku/pasty
  • 150 ml červeného vína
  • 1 plechovka sekaných rajčat (může být i víc)
  • cca 600 ml vývaru
  • 1 svitek skořice
  • 3 hřebíčky
  • 3 (středně velké) bobkové listy
  • 5 kuliček nového koření
  • 1 větší (nebo 2 střední) snítky rozmarýnu (příp. 2 lžičky sušeného)
  • 3 snítky tymiánu (příp. 2 lžičky sušeného)
  • 2 lžičky sušeného oregana
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olej

Príprava

  • Náročnost: střední
  • Čas: cca 3 – 4 h
  • Počet porcí: 3
  1. Maso si nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme a zprudka jej opečeme. Poté přidáme pokrájený česnek a minutku opékáme.
  2. Teď je na řadě rajčatová pasta, tu zalijeme vínem a alkohol necháme chvíli odpařit. V tuto chvíli přidáme i plechovku krájených rajčat a cca 1,5 – 2 tyto plechovky si naplníme vývarem (příp. vodou+kvalitní bujon). Tekutina by měla být cca 1 – 2 cm nad masem, pokud by ji bylo víc, maso by se vařilo a my jej chceme dusit.
  3. Nakonec přidáme i veškeré koření a bylinky a celé to necháme pozvolna vařit, zatím cca 1 h, ideálně v troubě, chuť tak bude intenzivnější. Podle potřeby posléze můžeme dolít vodu.
  4. Oloupané cibule na pánvi opečeme, dokud nebudou mít krásně zlatavé flíčky.
  5. Opečené cibule si vložíme do omáčky a vaříme další 1 – 2 hodiny, až budeme mít maso krásně měkké a všechny chutě se spojí.
  6. Po dokončení vyjmeme koření a bylinky. Jako příloha se podávají většinou těstoviny, těstovinová rýže kritharaki nebo bramborová kaše. Hodí se i brambory a skvělý je chléb nebo pečivo.

Dobrou chuť!

TIP:

V Stifadu je hlavní ingrediencí cibule, která se opéká i posléze vaří vcelku a měla by tedy být co nejmenší. Do Stifada patří perlové cibulky, které u nás moc k sehnání nejsou, nahradit se dají např. maličkou kulatou šalotkou či jinými maličkými cibulkami. V tradičním Stifadu má být poměr masa a cibule 1:1.

Maso používám na takové pokrmy nejraději hovězí přední, ale pokud máte rádi kližku, dejte klidně tu.


Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu