Ideální comfort food na chladný podzim a zimu je rozhodně Stifado, které vás zahřeje na těle i na duši. Je to tradiční řecký pokrm pocházející z ostrova Kréta a snoubí se v něm několik chutí, které dohromady tvoří dokonalý celek.
1 větší (nebo 2 střední) snítky rozmarýnu (příp. 2 lžičky sušeného)
3 snítky tymiánu (příp. 2 lžičky sušeného)
2 lžičky sušeného oregana
2 lžíce červeného vinného octa
sůl a čerstvě mletý pepř
olej
Príprava
Náročnost: střední
Čas: cca 3 – 4 h
Počet porcí: 3
Maso si nakrájíme na větší kostky, osolíme a opepříme a zprudka jej opečeme. Poté přidáme pokrájený česnek a minutku opékáme.
Teď je na řadě rajčatová pasta, tu zalijeme vínem a alkohol necháme chvíli odpařit. V tuto chvíli přidáme i plechovku krájených rajčat a cca 1,5 – 2 tyto plechovky si naplníme vývarem (příp. vodou+kvalitní bujon). Tekutina by měla být cca 1 – 2 cm nad masem, pokud by ji bylo víc, maso by se vařilo a my jej chceme dusit.
Nakonec přidáme i veškeré koření a bylinky a celé to necháme pozvolna vařit, zatím cca 1 h, ideálně v troubě, chuť tak bude intenzivnější. Podle potřeby posléze můžeme dolít vodu.
Oloupané cibule na pánvi opečeme, dokud nebudou mít krásně zlatavé flíčky.
Opečené cibule si vložíme do omáčky a vaříme další 1 – 2 hodiny, až budeme mít maso krásně měkké a všechny chutě se spojí.
Po dokončení vyjmeme koření a bylinky. Jako příloha se podávají většinou těstoviny, těstovinová rýže kritharaki nebo bramborová kaše. Hodí se i brambory a skvělý je chléb nebo pečivo.
Dobrou chuť!
TIP:
V Stifadu je hlavní ingrediencí cibule, která se opéká i posléze vaří vcelku a měla by tedy být co nejmenší. Do Stifada patří perlové cibulky, které u nás moc k sehnání nejsou, nahradit se dají např. maličkou kulatou šalotkou či jinými maličkými cibulkami. V tradičním Stifadu má být poměr masa a cibule 1:1.
Maso používám na takové pokrmy nejraději hovězí přední, ale pokud máte rádi kližku, dejte klidně tu.
Autor receptu
Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.