Bára Navrátilová

Salát Panzanella

Tento tradiční italský pokrm spojuje chuť chleba s čerstvými rajčaty, paprikou a dalšími sezónními ingrediencemi, což vytváří jedinečnou a osvěžující kombinaci chutí. Užijte si chuť toskánské kuchyně s naším receptem.

Bzenecký vínný ocot červený

Ingrediencie

  • 2 ks červené papriky
  • 200 g chleba/bagety
  • 100 ml olivového oleje + na pokapání chleba
  • 250 g cherry rajčata
  • 3ks rajčat
  • ? ČL krupicového cukr
  • 60 ml vinného červeného octa Bzenecký ocet
  • ? červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 větší plechovka tuňáka nebo dvě menší
  • 2 hrsti bazalky
  • sůl a pepř

Príprava

  1. Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Na plech dáme rozpůlené papriky a vedle nich natrháme na drobné kousky pečivo. Mezi paprikou necháme trochu prostoru. Pečivo následně pokapeme olejem. Za občasného obracení pečeme cca 25-30 minut, dokud se na paprice nevytvoří hnědé puchýřky. Pečivo bude pravděpodobně třeba vytáhnout dřív, za cca 10-15 minut.
  3. Poté co papriku vytáhneme z trouby si připravíme plastový sáček, do kterého ji vložíme a necháme zapařit. Následně ji oloupeme, vyndáme semeník a nakrájíme na větší kousky.
  4. Mezitím si nakrájíme rajčata na plátky/větší kousky a dáme je do misky s trochou cukru a necháme je odpočívat, dokud se nám neopečou papriky, takže také cca 25-30 minut. Rajčata se tak zbaví přebytečné šťávy, kterou poté vylijeme.
  5. Následně k nim přidáme chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli nakrájenou na slabé plátky a česnek, který si nakrájíme nadrobno. Tuto směs promícháme.
  6. Na závěr přidáme upečenou, oloupanou papriku a bazalku. Zlehka znovu promícháme, dle chuti osolíme a opepříme a přidáme tuňáka*.

Dobrou chuť!

*Místo tuňáka můžeme použít sardelky, se kterými se recept originálně připravuje, je to však na každém, jaké preferuje chutě, za nás to vyhrál tuňák. Lze však vynechat obojí a zůstat u čistě zeleninové alternativy.



Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu