Bára Navrátilová
Salát Panzanella
Tento tradiční italský pokrm spojuje chuť chleba s čerstvými rajčaty, paprikou a dalšími sezónními ingrediencemi, což vytváří jedinečnou a osvěžující kombinaci chutí. Užijte si chuť toskánské kuchyně s naším receptem.
Ingrediencie
- 2 ks červené papriky
- 200 g chleba/bagety
- 100 ml olivového oleje + na pokapání chleba
- 250 g cherry rajčata
- 3ks rajčat
- ? ČL krupicového cukr
- 60 ml vinného červeného octa Bzenecký ocet
- ? červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 větší plechovka tuňáka nebo dvě menší
- 2 hrsti bazalky
- sůl a pepř
Príprava
- Nejprve si předehřejeme troubu na 200°C.
- Na plech dáme rozpůlené papriky a vedle nich natrháme na drobné kousky pečivo. Mezi paprikou necháme trochu prostoru. Pečivo následně pokapeme olejem. Za občasného obracení pečeme cca 25-30 minut, dokud se na paprice nevytvoří hnědé puchýřky. Pečivo bude pravděpodobně třeba vytáhnout dřív, za cca 10-15 minut.
- Poté co papriku vytáhneme z trouby si připravíme plastový sáček, do kterého ji vložíme a necháme zapařit. Následně ji oloupeme, vyndáme semeník a nakrájíme na větší kousky.
- Mezitím si nakrájíme rajčata na plátky/větší kousky a dáme je do misky s trochou cukru a necháme je odpočívat, dokud se nám neopečou papriky, takže také cca 25-30 minut. Rajčata se tak zbaví přebytečné šťávy, kterou poté vylijeme.
- Následně k nim přidáme chleba, olivový olej, vinný ocet, cibuli nakrájenou na slabé plátky a česnek, který si nakrájíme nadrobno. Tuto směs promícháme.
- Na závěr přidáme upečenou, oloupanou papriku a bazalku. Zlehka znovu promícháme, dle chuti osolíme a opepříme a přidáme tuňáka*.
Dobrou chuť!
*Místo tuňáka můžeme použít sardelky, se kterými se recept originálně připravuje, je to však na každém, jaké preferuje chutě, za nás to vyhrál tuňák. Lze však vynechat obojí a zůstat u čistě zeleninové alternativy.