Barbora Říhová

Francouzská cibulačka

Cibulačka je polévka z minima surovin, ale její příprava vyžaduje více času a péče. Čím pečlivěji a déle se přípravě budete věnovat, tím intenzivnější bude chuť i barva této klasické francouzské polévky.

Bzenecký vínny ocot biely

Ingrediencie

  • 1 kg cibule
  • 1 - 1, 5 l hovězího vývaru
  • 50 ml bílého vína
  • 1 – 2 lžíce bílého vinného octa
  • hrst tymiánu
  • 2 vrchovaté lžíce mouky
  • máslo (nejlépe ghí) cca 3 vrchovaté lžíce
  • sůl

K podávání:

  • francouzská bagetka
  • sýr Comté

Príprava

Náročnost: střední

Počet porcí: cca 6

  1. Oloupanou cibuli překrojíme na půlky a nakrájíme na ne moc tenké, ani moc silná půlkolečka.
  2. Do většího hrnce si dáme roztopit máslo, přidáme cibuli, dostatečně ji osolíme a hrnec přiklopíme.
  3. Na mírném stupni ji podusíme, aby trochu zmenšila objem cca na půlku. Poté cibuli odkryjeme a pozvolna restujeme, aby se odpařila tekutina a cibule se začala karamelizovat. Celý proces zabere cca 40 – 60 minut.
  4. Až se cibule začne karamelizovat, občas s ní zamícháme, případně posléze občas podlijeme vodou (jen ale cca 2 lžícemi). Po zhruba dalších 40 – 50 minutách začne být cibule krásně karamelová, v tu chvíli jí musíme věnovat víc pozornosti, ať se nespálí.
  5. Až bude cibule hodně tmavě hnědá, posypeme ji moukou, důkladně promícháme, minutku dvě restujeme a poté cibuli podlijeme vínem, přidáme i ocet a necháme z vína odpařit alkohol.
  6. Poté můžeme nalít i vývar a přidat tymián. Necháme vše 30 – 45 minut provařit.
  7. Před servírováním bagetku nakrájíme na trochu silnější plátky a dáme je do trouby opéct.
  8. Polévku dáme do mističek, které jsou vhodné do trouby a nahoru dáme 2 plátky opečené bagetky, celé to hojně posypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct do trouby, buď na gril nebo horní ohřev. Pokud polévku nemůžeme dát do trouby, tak zapečeme sýrem samotnou opečenou bagetku, kterou posléze položíme na polévku v talíři.

Dobrou chuť!

TIPY:

Cibuli nechte důkladně zkaramelizovat do hodně tmavé barvy, nebojte se opravdu hodně tmavé hnědé, tím krásně zesládne, zjemní a zvýrazní se chuť. Nasládlá karamelová cibule se skvěle doplňuje s kyselým octem, svěžestí vína a tymiánem.

Cibulačka se klasicky zapéká s bagetkou a sýrem. Pokud nemáte misky na servírování, které mohou i do trouby, klidně bagetky opečte zvlášť a položte na horkou polévku v talíři. Sýr se tradičně používá francouzský Comté, případně švýcarský Gruyère, pokud je neseženete, nahradit se eventuálně dají ementálem.


Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu