Barbora Říhová

Bramborový salát

Neodmyslitelná součást Vánoc, která nesmí chybět na Štědrý den u spousty rodin. Ten náš je plný chuti, která je podtrhnuta naším octem.

BIO kvasný liehový ocot 0,5 l

Ingrediencie

  • 600 g vařených brambor typu A (výborné jsou rohlíčky)
  • 4 vejce uvařené natvrdo
  • 250 g kvalitního gothaje (jde vynechat)
  • 2 lžíce BIO lihového octa
  • 1 malá sklenička nakládané zeleniny do salátu (i s většinou nálevu)
  • 150 g majonézy
  • 150 g tatarské omáčky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • Sůl a čerstvě mletý pepř

Príprava

  1. Uvařené brambory a vejce oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak i salám.
  2. Do velké mísy dejte pokrájené brambory, vajíčka, salám, zeleninu i s lákem, ocet, sůl a čerstvě mletý pepř. Promíchejte.
  3. Nakonec přidejte majonézu, tatarku a hořčici. Salát důkladně promíchejte a dle potřeby ještě dolaďte solí, pepřem, octem nebo hořčicí.
  4. Poté jej ihned uložte přikrytý do lednice a skladujte max. 3 – 4 dny.

Dobrou chuť!

TIPY PRO DOKONALÝ BRAMBOROVÝ SALÁT

  • Brambory – Na salát jsou nejvhodnější brambory typu A, použít se dají i brambory typu B, kdežto brambory C jsou nevhodné.
  • Uzenina – Odjakživa ji do salátu dáváme, pokud ale chcete verzi bez, klidně ji vynechte, případně vyměňte gothaj za šunku.
  • Majonéza – Salát z kupované majonézy vydrží v lednici 3 – 4 dny, pokud ale dáte majonézu domácí, te syrových vajec, zkonzumujte salát do 24 h.
  • Ochucení – Při ochucování myslete na to, že chutě se ještě rozleží a zjemní, nebojte se tedy výrazněji salát ochutit.
  • Na co si dát pozor – 1) Cibule, v receptu záměrně není, pokud ji ale v salátu přeci jen chcete, myslete na to, že takovýto salát bude mít krátkou trvanlivost, neb cibule bude v salátu kvasit. Totéž platí, pokud chcete bramborový salát odlehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou, přidávejte je vždy až před konzumací.
  • Brambory a klidně i vejce je vhodné uvařit den předem, nebo alespoň několik hodin před, by stihly dostatečně vychladnout.
  • Pokud salát zbyde a samotný jej už nikdo nechce a o chlebíčky už není zájem? Udělejte z něj obložená vajíčka! Na dno menších misek dejte salát, na něj rozpůlené vejce a obložte šunkami/salámy a zeleninou, určitě se po nich zapráší.

Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu