600 g vařených brambor typu A (výborné jsou rohlíčky)
4 vejce uvařené natvrdo
250 g kvalitního gothaje (jde vynechat)
2 lžíce BIO lihového octa
1 malá sklenička nakládané zeleniny do salátu (i s většinou nálevu)
150 g majonézy
150 g tatarské omáčky
2 lžíce plnotučné hořčice
Sůl a čerstvě mletý pepř
Príprava
Uvařené brambory a vejce oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky, stejně tak i salám.
Do velké mísy dejte pokrájené brambory, vajíčka, salám, zeleninu i s lákem, ocet, sůl a čerstvě mletý pepř. Promíchejte.
Nakonec přidejte majonézu, tatarku a hořčici. Salát důkladně promíchejte a dle potřeby ještě dolaďte solí, pepřem, octem nebo hořčicí.
Poté jej ihned uložte přikrytý do lednice a skladujte max. 3 – 4 dny.
Dobrou chuť!
TIPY PRO DOKONALÝ BRAMBOROVÝ SALÁT
Brambory – Na salát jsou nejvhodnější brambory typu A, použít se dají i brambory typu B, kdežto brambory C jsou nevhodné.
Uzenina – Odjakživa ji do salátu dáváme, pokud ale chcete verzi bez, klidně ji vynechte, případně vyměňte gothaj za šunku.
Majonéza – Salát z kupované majonézy vydrží v lednici 3 – 4 dny, pokud ale dáte majonézu domácí, te syrových vajec, zkonzumujte salát do 24 h.
Ochucení – Při ochucování myslete na to, že chutě se ještě rozleží a zjemní, nebojte se tedy výrazněji salát ochutit.
Na co si dát pozor – 1) Cibule, v receptu záměrně není, pokud ji ale v salátu přeci jen chcete, myslete na to, že takovýto salát bude mít krátkou trvanlivost, neb cibule bude v salátu kvasit. Totéž platí, pokud chcete bramborový salát odlehčit jogurtem nebo zakysanou smetanou, přidávejte je vždy až před konzumací.
Brambory a klidně i vejce je vhodné uvařit den předem, nebo alespoň několik hodin před, by stihly dostatečně vychladnout.
Pokud salát zbyde a samotný jej už nikdo nechce a o chlebíčky už není zájem? Udělejte z něj obložená vajíčka! Na dno menších misek dejte salát, na něj rozpůlené vejce a obložte šunkami/salámy a zeleninou, určitě se po nich zapráší.
Autor receptu
Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.