Elmal? kurabiye neboli jablečné sušenky jsou jedním z tradičních tureckých dezertů. V našich končinách spíše připomínají jablíčkové rohlíčky. Jsou z křehkého těsta, kterému přidání octa pomůže k dokonalé křehkosti a vláčnosti.
1 vrchovatá lžíce (cca půl malého kelímku) bílého tučného jogurtu
1 lžíce (cca 20 g) jablečného octa
1 vrchovatá lžička prášku do pečiva
Na náplň:
5 jablíček
2 lžičky mleté skořice
4 lžíce cukru (nebo podle chuti a sladkosti jablek přidejte / uberte)
velká hrst mletých oříšků
Príprava
Nejprve si očistíme a nastrouháme jablka, přidáme k nim cukr a skořici a krátce je podusíme do změknutí. Nakonec k nim přidáme oříšky a necháme je vychladnout. Než nám vychladne náplň, připravíme si těsto.
Mouku s kypřícím práškem a cukrem smícháme krátce s máslem na drobenku, poté přidáme i ostatní ingredience a krátce, rychle a důkladně si vše zpracujeme v kompaktní těsto. Těsto uložíme na půl hodinky do lednice odpočinout.
Těsto rozdělíme na několik částí. Pokud chceme malé sušenky / rohlíčky, rozdělíme si ho přibližně na 8 – 10 částí. Každý kousek těsta rozválíme do kruhu a ten posléze nožem rozdělíme také na 8 částí, resp. trojúhelníků. Na široký konec trojúhelníků si rozložíme trochu jablíčkové náplně (lehce vyždímané) a srolujeme směrem k úzkému konci, okraj lehounce přimáčkneme.
Naplněné sušenky skládáme na plechu klidně blíž k sobě, nenabydou jen lehce. Pečeme je v troubě předehřáté na 180° cca 10 – 15 minut, dokud nezačnou růžovět.
Vychladlé sušenky pocukrujeme mletým cukrem. Skladujeme je ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží několik dní.
Dobrou chuť!
TIPY:
Aby jablečná náplň nerozmáčela těsto, nakonec se do ní vmíchají mleté oříšky (ideálně vlašské), ale podle potřeby z náplně klidně vyždímejte šťávu.
S těstem se krásně pracuje a není tedy ani potřeba podsypávat u válení (vyvalujte jej chladnější), případně jen minimálně. Z této dávky vzejde 50 – 60 malých sušenek / rohlíčků.
Pokud máte jablíčka rádi více kořeněné, přidejte ještě badyán a kardamon.
Autor receptu
Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.
Kniha 100 receptov na stiahnutie ZADARMO a ďalšia pravidelná inšpirácia
Pridajte sa k nám a získajte online knihu plnú skvelých receptov. Čas od času vám tiež pošleme naše nové recepty, tipy na zaváranie a nakladanie aj informácie o najnovších súťažiach.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947