Barbora Říhová

Turecké jablečné sušenky Elmal? kurabiye

Elmal? kurabiye neboli jablečné sušenky jsou jedním z tradičních tureckých dezertů. V našich končinách spíše připomínají jablíčkové rohlíčky. Jsou z křehkého těsta, kterému přidání octa pomůže k dokonalé křehkosti a vláčnosti.

BIO kvasný jablčný ocot 0,5 l

Ingrediencie

Na těsto:

  • 400 g hladké mouky
  • 200 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 1 vrchovatá lžíce (cca půl malého kelímku) bílého tučného jogurtu
  • 1 lžíce (cca 20 g) jablečného octa
  • 1 vrchovatá lžička prášku do pečiva

Na náplň:

  • 5 jablíček
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 4 lžíce cukru (nebo podle chuti a sladkosti jablek přidejte / uberte)
  • velká hrst mletých oříšků

Príprava

  1. Nejprve si očistíme a nastrouháme jablka, přidáme k nim cukr a skořici a krátce je podusíme do změknutí. Nakonec k nim přidáme oříšky a necháme je vychladnout. Než nám vychladne náplň, připravíme si těsto.
  2. Mouku s kypřícím práškem a cukrem smícháme krátce s máslem na drobenku, poté přidáme i ostatní ingredience a krátce, rychle a důkladně si vše zpracujeme v kompaktní těsto. Těsto uložíme na půl hodinky do lednice odpočinout.
  3. Těsto rozdělíme na několik částí. Pokud chceme malé sušenky / rohlíčky, rozdělíme si ho přibližně na 8 – 10 částí. Každý kousek těsta rozválíme do kruhu a ten posléze nožem rozdělíme také na 8 částí, resp. trojúhelníků. Na široký konec trojúhelníků si rozložíme trochu jablíčkové náplně (lehce vyždímané) a srolujeme směrem k úzkému konci, okraj lehounce přimáčkneme.
  4. Naplněné sušenky skládáme na plechu klidně blíž k sobě, nenabydou jen lehce. Pečeme je v troubě předehřáté na 180° cca 10 – 15 minut, dokud nezačnou růžovět.
  5. Vychladlé sušenky pocukrujeme mletým cukrem. Skladujeme je ve vzduchotěsné nádobě, kde vydrží několik dní.

Dobrou chuť!

TIPY:

Aby jablečná náplň nerozmáčela těsto, nakonec se do ní vmíchají mleté oříšky (ideálně vlašské), ale podle potřeby z náplně klidně vyždímejte šťávu.

S těstem se krásně pracuje a není tedy ani potřeba podsypávat u válení (vyvalujte jej chladnější), případně jen minimálně. Z této dávky vzejde 50 – 60 malých sušenek / rohlíčků.

Pokud máte jablíčka rádi více kořeněné, přidejte ještě badyán a kardamon.


Autor receptu

Kreatívne založená žena s láskou k vareniu rada vymýšľa a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takmer každý recept si prerába k obrazu svojmu. Jediné, čo sa snaží dodržiavať, sú rodinné recepty.

Více jejích receptů

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu