Panna cotta je jeden z nejsnazších a zároveň nejlahodnějších dezertů, krásně se v ní snoubí jemný smetanový krém a svěží ovoce. A chuť ovoce můžete krásně podtrhnout přidáním balsamikového octa. Balsamica se nebojte, jeho kyselkavost a zároveň sladkost ovoci velmi sluší. K balsamicu se skvěle hodí sladší ovoce jako např. jahody, třešně a maliny. V naší panna cottě jsou jahody a třešně.
Očištěné ovoce si dáme do kastrůlku a v případě, že zvolíme ovoce čerstvé, jej podlijeme 1 – 2 lžícemi vody, u mraženého vodu vynecháme. Vaříme na velmi mírném stupni, aby se nám ovoce nepřipálilo.
K ovoci po chvilce přidáme také cukr a balsamico. Až ovoce dostatečně změkne, vypneme jej a necháme zchladnout.
Nakonec můžeme ovoce nechat buď tak, jak je a nebo promixovat na pyré. My jej pomixovali jen krátce, aby v něm byly přiznané kousky ovoce.
Panna cotta
Smetanu, cukr i agar si dáme do kastrůlku, z vanilky vyškrábeme dřeň, kterou přidáme do smetany a přidáme na vyvaření i vyškrábaný lusk.
Za stálého míchání přivedeme smetanu k mírnému varu a až nám začne bublat, necháme ji minutku až dvě povařit (důležité je mít nízký stupeň a míchat) a poté z plotny sundáme. Až panna cotta trochu zchladne, nalijeme ji do formiček/mističek/skleniček a zcela vychladlou ji uložíme do ledničky.
Ztuhlou panna cottu buď vyklopíme nebo necháme ve skleničkách a přelijeme ovocnou omáčkou. Vyklopenou panna cottu můžeme navíc zastříknout balsamikovým krémem.
Panna cottu nakonec ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme vychlazenou.
Dobrou chuť!
TIPY:
Ovocný přeliv lze připravit den dva předem a uchovávat v lednici. Použít můžete ovoce čerstvé i mražené.
Plné smetanové chuti dosáhnete s tučnou smetanou ke šlehání (33%), ale část lze nahradit méně tučnou, případně plnotučným mlékem, nenahrazujte ale více než ? - 1/3, ať se nepřipravíte o chuť.
Panna cotta vypadá krásně, když je servírovaná ve skleničkách, i vyklopená na talířku. Aby šla snadno vyklopit, doporučuje se, vymazat formičky olejem. Pokud ale použijete tučnou smetanu, velmi lehce panna cotta vyklouzne i z nevymazávaných skleniček.
Autor receptu
Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty.