Barbora Říhová

Vanilková panna cotta s balsamico ovocem

Panna cotta je jeden z nejsnazších a zároveň nejlahodnějších dezertů, krásně se v ní snoubí jemný smetanový krém a svěží ovoce. A chuť ovoce můžete krásně podtrhnout přidáním balsamikového octa. Balsamica se nebojte, jeho kyselkavost a zároveň sladkost ovoci velmi sluší. K balsamicu se skvěle hodí sladší ovoce jako např. jahody, třešně a maliny. V naší panna cottě jsou jahody a třešně.

Bzenecký ocet Balsamico crema

Bzenecký ocet Balsamico di Modena

Ingredience

  • Náročnost: velmi snadné
  • Čas: do 40 min
  • Počet porcí: 4 – 5

Na panna cottu:

  • 600 ml smetany
  • 30 g cukru
  • 1 vanilkový lusk
  • 2 – 3 g agaru (s mlékem a nízkotučnou smetanou potřebujete agaru více)
  • K dokončení: čerstvé ovoce, jedlé květy, bylinky

Na balsamiko berries:

  • 350 g ovoce (jahody, třešně nebo maliny)
  • 30 – 40 g cukru (nebo i více, dle chuti)
  • 2 lžíce balsamica
  • 1 – 2 lžíce vody (ne, pokud dáváte mražené ovoce)

Příprava

Ovocný přeliv

  1. Očištěné ovoce si dáme do kastrůlku a v případě, že zvolíme ovoce čerstvé, jej podlijeme 1 – 2 lžícemi vody, u mraženého vodu vynecháme. Vaříme na velmi mírném stupni, aby se nám ovoce nepřipálilo.
  2. K ovoci po chvilce přidáme také cukr a balsamico. Až ovoce dostatečně změkne, vypneme jej a necháme zchladnout.
  3. Nakonec můžeme ovoce nechat buď tak, jak je a nebo promixovat na pyré. My jej pomixovali jen krátce, aby v něm byly přiznané kousky ovoce.

Panna cotta

  1. Smetanu, cukr i agar si dáme do kastrůlku, z vanilky vyškrábeme dřeň, kterou přidáme do smetany a přidáme na vyvaření i vyškrábaný lusk.
  2. Za stálého míchání přivedeme smetanu k mírnému varu a až nám začne bublat, necháme ji minutku až dvě povařit (důležité je mít nízký stupeň a míchat) a poté z plotny sundáme. Až panna cotta trochu zchladne, nalijeme ji do formiček/mističek/skleniček a zcela vychladlou ji uložíme do ledničky.
  3. Ztuhlou panna cottu buď vyklopíme nebo necháme ve skleničkách a přelijeme ovocnou omáčkou. Vyklopenou panna cottu můžeme navíc zastříknout balsamikovým krémem.
  4. Panna cottu nakonec ozdobíme čerstvým ovocem a podáváme vychlazenou.

Dobrou chuť!

TIPY:

  1. Ovocný přeliv lze připravit den dva předem a uchovávat v lednici. Použít můžete ovoce čerstvé i mražené.
  2. Plné smetanové chuti dosáhnete s tučnou smetanou ke šlehání (33%), ale část lze nahradit méně tučnou, případně plnotučným mlékem, nenahrazujte ale více než ? - 1/3, ať se nepřipravíte o chuť.
  3. Panna cotta vypadá krásně, když je servírovaná ve skleničkách, i vyklopená na talířku. Aby šla snadno vyklopit, doporučuje se, vymazat formičky olejem. Pokud ale použijete tučnou smetanu, velmi lehce panna cotta vyklouzne i z nevymazávaných skleniček.

Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu