Alena Kolaříková

Tomatokeftedes

Hledáte lehký a osvěžující letní předkrm? Zkuste tyto lahodné řecké rajčatové karbanátky ze Santorini! Snadno se připravují a neodolatelně chutnají, jsou tak ideální pro sdílení s přáteli a rodinou! Recept naleznete na našem webu.

Bzenecký ocet vinný červený

Ingredience

  • 400 g velkých masitých rajčat
  • 250 g balkánského sýry (nebo sýra feta)
  • 1 velká cibule
  • 3 – 5 stroužků česneku
  • sůl a čerstvě drcený barevný pepř
  • 2 vejce
  • 4 lžíce bílého jogurtu (ideální je hustý řecký)
  • 1 lžíce vinného octa červeného Bzenecké octy
  • 80 ml mléka
  • 4 – 8 lžic hladké mouky
  • Čerstvé bylinky: oregano, bazalka, tymián, petržel, máta

Příprava

  1. Rajčata nakrájíme nadrobno, cibuli nahrubo, česnek nasekáme.
  2. Všechno nasypeme do mísy spolu s nasekanými bylinkami.
  3. Přidáme vejce, jogurt, ocet, mléko a nahrubo nastrouhaný balkánský sýr.
  4. Ochutíme solí a pepřem. Soli přidáme přibližně 1,5 lžičky a pepř podle chuti.
  5. Nakonec přidáme hladkou mouku. Těsto by mělo mít konzistenci podobnou jako na lívance. Přidáme tak tolik mouky, kolik je potřeba, jelikož z některých rajčat může být trochu více šťávy, tak budeme potřebovat více mouky.
  6. Těsto nechejme minimálně dvě hodiny odležet v lednici. Ale klidně i do druhého dne.
  7. Teď máme dvě možnosti. První je, že budeme malé placičky smažit na rozehřáté pánvi s olivovým olejem nebo druhá možnost, vytvoříme si hromádky na plech, který vyložíme pečícím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 230°C, dokud nebudou zlatavě hnědé.
  8. Podáváme s masem, salátem, k vínu nebo i k pivu.

Dobrou chuť!

TIP: K placičkám se jako příloha skvěle hodí svěží hlávkový salát a dip připravený z bílého jogurtu, čerstvých bylinek, hořčice a koření.


Autor receptu

Blog Bohyně kuchyně odstartoval v roce 2012. Přináší inspiraci na každodenní vaření, slavnostní obědy, vymazlené dezerty, ale i tipy kde se dobře najíst a kam cestovat. Najdete na něm všechno k tomu, abyste se staly bohyněmi ve své vlastní kuchyni. Za octovými inspiracemi stojí jedna z duší blogu, Alena Kolaříková.

Více receptů autora

Alena Kolaříková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu