Barbora Říhová

Švestková povidla z trouby

Povidla se dají připravit několika způsoby, ale péct je v troubě je ten nejsnazší. Požadovanou hustotu si můžete snadno regulovat – po 3 hodinách bude konzistence lehce tekutější, po 4 h už docílíte povidel, která se krásně udrží na lžičce, ale ještě nebudou úplně hutná, po 5 h budou povidla velmi hutná, jako ta z obchodu, taková už ani netřeba mixovat, stačí upečené švestky jen lžící rozetřít a rovnou plnit skleničky.

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Příprava

  • Náročnost: snadné
  • Čas: 3 – 5 h
  1. Jako první si předehřejeme troubu na 200°C.
  2. Vypeckované švestky si vložíme do hlubšího pekáčku, přidáme k nim cukr, hřebíček, badyán, ocet a všechno zasypeme skořicí.
  3. Švestky promícháme a vložíme do trouby. Teplotu stáhneme na 160 °C a necháme švestky pozvolna péct, by se odpařila voda.
  4. Podle požadované hustoty pečeme švestky 3 – 5 h (viz úvod receptu).
  5. Po upečení vyjmeme z pekáčku koření.
  6. Pokud je třeba, švestky rozmixujeme (pokud je pečete kratší dobu, tj 3 – 4 h) nebo jen stačí lžící rozetřít a promísit (u 5 h pečení).
  7. Ještě horká povidla plníme do čistých a suchých skleniček.

Dobrou chuť!

TIPY:

Skleničky na plnění je nutné, jako při každém zavařování, mít naprosto čisté a suché. Nejlepší je skleničky i víčka vyvařit a víčka navíc potřít alkoholem.

Povidla se dají připravit i jen ze samotných švestek, ale cukr je určitě lepší přidat, skvěle se ke švestkám hodí třtinový.

Ocet zvýrazní chuť a navíc zde funguje i jako konzervant. Pokud by na vás 50 ml na 1kg švestek bylo moc výrazné, uberte na 40 ml, ale rozhodně ne méně.


Autor receptu

Kreativně zaměřená s láskou k vaření, ráda vymýšlí a realizuje nové recepty. Kombinuje nové suroviny, takřka každý recept si přetvoří k obrazu svému. Jediné co se snaží dodržovat jsou rodinné recepty. 

Více receptů autora

Barbora Říhová

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu