Karolína Kounová Roubíčková

Pečený bůček na octu se zelím

S příchodem podzimu a chladných dní se v domácnostech kromě výzdoby proměňuje jídelníček. Čerstvá zelenina střídá tepelně upravenou, přibývají teplé polévky a omáčky. V tomto období také najdeme na stolech čím dál více česká jídla.

BIO kvasný jablečný ocet

Bzenecký ocet jablečný

Ingredience

  • 800 g vepřového bůčku
  • 600 g zelí
  • 1 velká cibule

Na nálev:

  • 20 g soli
  • 50 g cukru
  • 1,5 dl Bzeneckého jablečného octa
  • 2 bobkové listy

 

Příprava

Bůček nepatří mezi úplně běžné suroviny, tenhle náš je ale klasika - bůček se zelím. Aby se chutě dobře propojily, pečeme obě ingredience dohromady. Velmi důležitý je zde nálev, který chuť celého jídla vyladí, maso bude křupavé a rozpadající se. Vyzkoušejte sami, rozhodně nebudete litovat!

Bůček nakrájíme na jednotlivé porce a ostrým nožem nakrájíme kůži na proužky.

Následně si připravíme nálev. Smícháme sůl a cukr s Bzeneckým jablečným octem, přidáme bobkový list. Do tohoto nálevu vložíme připravený bůček a necháme marinovat nejlépe přes noc.

Druhý den si nakrouháme zelí na jemné proužky, cibuli na půlkolečka a obé rovnoměrně rozmístíme na dno pekáče.

Maso vytáhneme z marinády a kůží nahoru ho položíme na zelí. Nálev nalijeme do pekáče a přikryté pečeme v předehřáté troubě asi 2 hodiny na 180°C. Během pečení dle potřeby podléváme vodou. Po dvou hodinách bůček odkryjeme a dopečeme dokřupava dalších asi 30 minut.

Jako přílohu můžete zvolit jakýkoliv druh knedlíku nebo brambory.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Blog založila proto, aby se její vášeň dostala dál, než jen na práh vlastní kuchyně. Blog se pro ni stal i terapií v běžném životě a je zásobárnou vyzkoušených receptů pro lepší den. Věří, že její zájmem a posedlost dobrým jídlem se tak trochu přenese i na vás a budete si společně užívat tu nikdy neutuchající vášeň pro jídlo! 

Více receptů autora

Karolína Kounová Roubíčková

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu