Příprava
Bůček nepatří mezi úplně běžné suroviny, tenhle náš je ale klasika - bůček se zelím. Aby se chutě dobře propojily, pečeme obě ingredience dohromady. Velmi důležitý je zde nálev, který chuť celého jídla vyladí, maso bude křupavé a rozpadající se. Vyzkoušejte sami, rozhodně nebudete litovat!
Bůček nakrájíme na jednotlivé porce a ostrým nožem nakrájíme kůži na proužky.
Následně si připravíme nálev. Smícháme sůl a cukr s Bzeneckým jablečným octem, přidáme bobkový list. Do tohoto nálevu vložíme připravený bůček a necháme marinovat nejlépe přes noc.
Druhý den si nakrouháme zelí na jemné proužky, cibuli na půlkolečka a obé rovnoměrně rozmístíme na dno pekáče.
Maso vytáhneme z marinády a kůží nahoru ho položíme na zelí. Nálev nalijeme do pekáče a přikryté pečeme v předehřáté troubě asi 2 hodiny na 180°C. Během pečení dle potřeby podléváme vodou. Po dvou hodinách bůček odkryjeme a dopečeme dokřupava dalších asi 30 minut.
Jako přílohu můžete zvolit jakýkoliv druh knedlíku nebo brambory.
Dobrou chuť!