Tradiční český moučník se vznešeným názvem. Zaslouží si ho právem! 3 vláčné vrstvy jemného těsta, jablek a krémového sněhu jsou totiž přímo k nakousnutí. Tento dezert může působit složitě, možná právě kvůli svým 3 vrstvám, opak je ale pravdou. Jediné, co je dobré dodržet, je včasná příprava. Aby Vám těsto stihlo vychladnout v lednici, než přijde návštěva.
Příprava 20 min | 1 hod omezení těsta | Pečení 30 min
Žloutky spolu s moučkovým cukrem a změklým máslem vyšleháme do pěny. Přidáme prosetou mouku s kypřícím práškem a vypracujeme těsto. Mělo by být vláčné a nelepivé. 1/3 těsta dáme ztuhnout do lednice cca na hodinu. Zbylé 2/3 těsta namačkáme do formy vymazané máslem a vysypané hrubou moukou (v našem receptu jsme použili formu 28x35cm).
Rozinky propláchneme a namočíme v rumu. Jablka oloupeme, nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme skořici a rumové rozinky. Směs promícháme a rovnoměrně rozložíme na těsto. Následně přidáme nasekané ořechy.
Když bude těsto v lednici tuhé, připravíme si sníh. V robotu dáme šlehat bílky, přidáme k nim krystalový cukr a škrob (nebo mouku), zašleháme a přidáme 1 lžičku vinného nebo jablečného octa. Sníh šleháme na nejvyšší otáčky několik minut, dokud nevznikne tuhý a lesklý sníh, který rovnoměrně rozetřeme na ořechovou vrstvu.
Na sněhovou vrstvu nakonec nastrouháme rovnoměrně ztuhlé těsto z lednice a řezy dáme péct do předehřáté trouby na 150° dozlatova asi 30 minut.
Pocukrujeme a podáváme vychladlé.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Prostřednictvím svého blogu a sociálních sítí připomíná krásy Čech, Moravy a Slezska. Ať už se jedná o místa, lokální suroviny, velmi staré i novější české recepty, využití bylin, zvyky a tradice. Nechte si připomenout něco z naší kultury, co možná už víte, nebo jste věděli a zapomněli.