Slanej Tom

Houby na kyselo

Houby na kyselo jsou tradičním českým receptem, který se připravuje zejména z lesních hub. Toto jídlo je jednoduché na přípravu a má výraznou kyselou chuť, která je oblíbená zejména na podzim, když jsou čerstvé houby dostupné. Houby na kyselo skvěle chutnají s čerstvým chlebem, na obložené pečivo ale výborné jsou také do kulajdy!

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

  • sůl
  • voda a bzenecký lihový ocet v poměru 3:1
  • 100 g cukru na 1 litr vody
  • divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list)
  • hořčičné semínko
  • houby
  • cibule

Příprava

  1. Nejprve si předvaříme houby, která si důkladně očistíme. Větší houby si mužeme nakrájet na menší kousky. Houby vložíme do hrnce s osolenou vodou a vaříme asi 5 minut. Poté je scedíme a propláchneme studenou vodou, aby se zastavil proces vaření.
  2. Poté se připravíme nálev. V hrnci smícháme vodu a ocet v poměru 3 díly vody k 1 dílu octa. Přidáme cukr, divoké koření (celý pepř, nové koření, bobkový list) a hořčičné semínko. Přivedeme směs k varu a necháme ji 3 až 4 minuty vařit, aby se uvolnilo aroma z koření.
  3. Předvařené houby si naplníme do sterilizovaných sklenic. Můžeme je prokládat cibulí nebo česnekem, díky tomu zvýrazníme chuť.
  4. Houby ve sklenicích přelijeme vroucím nálevem tak, aby byly zcela ponořené.
  5. Sklenice necháme vychladnout. Pokud chceme houby uchovat na delší dobu, můžeme sklenice ještě krátce zavařit. Uchováváme je na chladném a tmavém místě.

Dobrou chuť!

TIPY:

Použijte směs lesních hub, jako jsou hříbky, lišky nebo kozáky, protože mají výraznější chuť! Čerstvé houby jsou ideální, ale můžete také použít sušené, které před vařením namočíte.


AUTOR RECEPTU

Populární influencer a kuchař baví celý internet svými vychytanými recepty, které možná ještě neznáte. Není divu, své bohaté zkušenosti sbíral během svých kulinářských cest po celé Evropě a USA. Ve svých videích se zaměřuje na asijskou, kreolskou, tex-mex i tradiční českou kuchyni. S jeho originálními recepty si každý najde něco nového a zajímavého.

Více receptů autora


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu