Nejprve si dáme do hrnce vařit sušené houby, zalijeme je vodou a lehce osolíme. Vaříme zhruba 20 minut, během toho houby nabobtnají a změknou. Poté slijeme vodu, kterou nevylíváme, dáme si ji bokem.
V hrnci si poté na másle osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme uvařené houby a na cca 2 minuty osmahneme také, nezapomínejte neustále míchat. Poté zaprášíme moukou a stéle mícháme. Pokud chceme mít omáčku hustší, budeme muset přidat více mouky.
Jakmile mouka zhnědne, začneme postupně přilévat vývar a přilijeme také 2 naběračky vody, kterou jsme si dávali na začátku stranou po houbách. Vše promícháme a necháme vařit 5 minut.
Během této doby si necháme zredukovat ocet. Původních 50 ml by se mělo zredukovat přibližně na polovinu. Po zredukování ho přidáme do omáčky, dochutíme drceným kmínem a na závěr přilijeme smetanu.
Omáčku stáhneme z vařiče a ochutnáme, jestli není třeba ji dosolit. Bude to záležet i na slanosti použitého vývaru.
Omáčku podáváme s knedlíkem a můžeme přidat vařené hovězí maso a případně i vejce. Při servírování dozdobíme nasekanou petrželovou natí.
Dobrou chuť!
Autor receptu
Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.