Gabriela Bartošovská

Houbová omáčka s octem

Dobrá česká klasika? Tou je jednoznačně domácí houbová omáčka. Připravte si ji podle našeho jednoduchého receptu.

BIO ocet lihový

Ingredience

  • 30 g másla
  • 1 větší cibule
  • 60 g sušených hříbků
  • voda
  • sůl
  • 3 polévkové lžíce hladké mouky
  • 6 naběraček hovězího vývaru (cca 900 ml celkem)
  • 50 ml Bzeneckého octa kvasného (bio)
  • ½ lžičky drceného kmínu
  • 150 ml smetany na vaření
  • petrželová nať

Příprava

  1. Nejprve si dáme do hrnce vařit sušené houby, zalijeme je vodou a lehce osolíme. Vaříme zhruba 20 minut, během toho houby nabobtnají a změknou. Poté slijeme vodu, kterou nevylíváme, dáme si ji bokem.
  2. V hrnci si poté na másle osmahneme cibuli nakrájenou nadrobno, přidáme uvařené houby a na cca 2 minuty osmahneme také, nezapomínejte neustále míchat. Poté zaprášíme moukou a stéle mícháme. Pokud chceme mít omáčku hustší, budeme muset přidat více mouky.
  3. Jakmile mouka zhnědne, začneme postupně přilévat vývar a přilijeme také 2 naběračky vody, kterou jsme si dávali na začátku stranou po houbách. Vše promícháme a necháme vařit 5 minut.
  4. Během této doby si necháme zredukovat ocet. Původních 50 ml by se mělo zredukovat přibližně na polovinu. Po zredukování ho přidáme do omáčky, dochutíme drceným kmínem a na závěr přilijeme smetanu.
  5. Omáčku stáhneme z vařiče a ochutnáme, jestli není třeba ji dosolit. Bude to záležet i na slanosti použitého vývaru.
  6. Omáčku podáváme s knedlíkem a můžeme přidat vařené hovězí maso a případně i vejce. Při servírování dozdobíme nasekanou petrželovou natí.

Dobrou chuť!


Autor receptu

Jmenuji se Gabriela, přátelé mi říkají Gábi a tyto dvě hlavní myšlenky nejvíce vystihují můj blog s recepty, který píšu už víc jak 7 let. Je to takové moje čtvrté dítě a už dávno to není jen o receptech pro děti.

Více receptů autora

Gabriela Bartošovská

foodblogerka


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu