

Rady a tipy
Vinný ocet: Jak ho nejlépe využít v kuchyni?
Zálivka na saláty, úprava ryb a mořských plodů, dochucování marinád nebo polévek a dokonce i jako přísada do ovocných salátů. Do čeho všeho se hodí vinný ocet a jak ho nejlépe využít v kuchyni i v domácnosti?
Jestli je někam vinný ocet bezpodmínečně potřeba, pak je to světově nejproslulejší zálivka vinaigrette, která se bez dobrého vinného octa prostě neobejde. Receptů s kvalitním červeným nebo bílým vinným octem je ale mnohem víc. Stačí je začít objevovat.
Jak vzniká? Přírodním kvašením
Lisované hrozny nebo šťáva z hroznů obsahují cukry, které pomocí mikroorganismů a jejich enzymů ve vhodných teplotách kvasí. Toho využívají vinaři při výrobě vína. Kvašení je ale základem také pro výrobu octa. Necháte – li kvasinky pracovat dostatečně dlouho, přemění se alkohol na kyselinu octovou, která je tím nejdůležitějším prvkem kvalitních octů.
Vinný ocet má díky tomu jasnou bílou barvu nebo barvu zářivě rudou, kterou mu dodávají hrozny, ze kterých byl vyroben. Bílé i červené vinné octy jsou nedocenitelným pomocníkem v kuchyni.
Do salátů i do cukrovinek
Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Nejčastěji se používají pro zvýraznění chuti salátů, a to jak zeleninových, tak ovocných. Skvěle se ale hodí také jako dochucovadlo do křenové nebo fazolové omáčky.
Ostatně, kyselina octová obsažená ve vinném octu, umí udržet zelené fazolky ve formě, i když je vaříte delší dobu v polévce, omáčce nebo v nálevu. Proto se nestyďte přidat k zeleným fazolkám právě vinný ocet. Zachovají si díky němu křehkost i strukturu a nebudou se rozvařovat.
Vinný ocet se často používá také v cukrařině. Vaječná pěna je díky němu nadýchaná a lehce nabyde na objemu. Při šlehání bílků (třeba na sněhové pusinky, suflé nebo pěny), pomáhá ? čajové lžičky vinného octa udržet vyšlehané bílky hladké, lesklé a bez hrudek. V chuti přitom vinný ocet prakticky nepoznáte.
Náš tip: Řadu ověřených receptů českých kuchařů, kuchařek a foodblogerek najdete na webu Bzeneckyocet.cz
Jak vybrat vinný ocet?
Ty nejlepší octy vznikají v zemích s dlouhou vinařskou tradicí, jako je Francie, Itálie nebo Španělsko. Proto se vždy dívejte na to, odkud ocet pochází. Sáhněte po octu z ověřené octárny s dlouhou tradicí, u které si můžete být jistí, že zachovává tradiční postupy i receptury. Kvalitní vinný ocet by měl mít koncentraci kyseliny octové 5-6 %, a jak už víte, drobná usazenina na dně nemusí být známkou horší kvality.
Jestli váháte mezi bílým a červeným octem, pak je dobré si pamatovat, že chybu neuděláte ani s jedním a je dobré si ozkoušet, která chuť vám bude sedět lépe. Obecně se však červený vinný ocet hodí ke studené kuchyni, do zálivek, majonéz a dresinků, zatímco bílý vinný ocet zase ke středomořské kuchyni, ovoci, zelenině a mořským plodům. Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy.