Jablečný ocet je nejznámější z ovocných octů, často používán jak v kuchyni, tak i v alternativní medicíně a kosmetice. Má výraznější, ostrou chuť vhodnou pro zvýraznění chuti jídel. Perfektně dochutí vaše saláty a dresinky, je vhodný pro marinády. Při jeho použití k naložení masa bude maso krásně křehké a jemné.
Jablečný ocet je také vhodný pro nakládání některých druhů potravin. Při něm oceníte 1L balení octu z českých jablíček, v menším 0,5L balení ochutnáte ocet původem z Francie.
Oba dva vinné octy mají svou specifickou chuť, která se výborně hodí především ke studené kuchyni. Můžete je používat při nakládání masa, dochucení omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette, k výrobě domácí majonézy. Ocet z bílého vína se bude výborně hodit k rybám a mořským plodům, doladí především středomořské recepty. Červený ocet je vhodný téměř do všech pokrmů, kam ocet patří. Oba dva druhy octa se hodí do nejrůznějších čatní a marmelád.
A jak vybírat, jestli do receptu použít bílý nebo červený vinný ocet? Záleží na druhu jídla, které chcete dochutit. Ocet z bílého vína se nejlépe hodí pro jemnější jídla, jako jsou saláty, zatímco ocet z červeného vína je vhodnější pro dochucení silnějších jídel, omáček a marinád.
Náš kvalitní, aromatický Balsamico ocet vyrábíme v italské Modeně z hroznového moštu. Získává se tradičním způsobem z nejdéle zrajících hroznů jediné odrůdy Trebbiano a zraje v dřevěných sudech. Jeho chuť je silná a kořeněná s lehkým sladkým nádechem. Používá se pouze pro studenou kuchyni k finálnímu dochucování přímo na talíři, výborně ladí s různými druhy sýrů, na pravé italské rizoto či tradiční caprese.
Balsamico crema je hustší a sladší varianta balsamico octu, která se výborně hodí jako poleva na saláty, sýry, pečivo a zeleninu nebo na měkké ovoce, dezerty a zmrzliny. Její chuť je plná a ovocná, s delikátní sladkostí a kyselým pozadím.
Kombinuje vyváženou chuť lihového octa s estragonem i karamelem a bílého vinného octa. To vše doplněno chutí vybraných bylinek. Je vhodný jako zálivka na saláty, zředěný v poměru 1:1 s vodou ho můžete rovnou použít. Nemusíte se však bát ho použít i na dochucení běžných jídel a chuť bylinek jim dodat i skrze ocet. Je bez glutamanu a éček. A víte, že při použití octa nemusíte tolik solit? To určitě ocení i vaše zdraví.
Kniha 100 receptů ke stažení ZDARMA a další pravidelná inspirace
Přidejte se k nám a získejte online knihu plnou skvělých receptů. Čas od času vám také pošleme naše nové recepty, tipy na zavařování a nakládání i informace o nejnovějších soutěžích.
Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
IČ: 27669947