HOMEPAGE


Když se řekne ocet, většina z nás se zatváří kysele až opovržlivě. Bereme ho jako normální, naprosto všední věc, která prostě patří do našich spíží stejně jako olej, sůl, cukr, mouka a další suroviny. Kdybychom však věděli, jak velkým pomocníkem v domácnosti ocet je, ukládali bychom ho s úctou už do nákupního košíku a doma bychom mu připravili sólo poličku, a na níž by byl postaven - a vystaven v celé své parádě. Možná někteří z vás všestranné využití octu znají, a ti kdo ne, prosím, seznamte se. A to nejen se samotným octem, ale i s jeho blízkým příbuzným - přírodním octovým čističem RinGO

Ocet a jeho použití v kuchyni
Sladká, slaná, hořká, kyselá - správná harmonie těchto čtyř základních chutí je tajemstvím nejednoho mistra kulinářského umění. Každá z nich je totiž výjimečná a nenahraditelná. Abyste měli sladký život, abyste to nepřesolili, aby vám nezhořklo na jazyku - zkrátka - aby vám i vašim blízkým chutnalo, pohovořme si trochu o kyselé chuti a o vynikajícím prostředku k jejímu dosažení - octu. Překlad slova ocet "vinegar" pochází z francouzského vin agre (kyselé víno). Ocet vzniká v průběhu přirozeného procesu dvou kvašení alkoholového a octového. Při prvním se cukr přeměňuje na alkohol, při druhém alkohol na kyselinu octovou. Ta tvoří hlavní chuťovou složku octa.



Lihové octy především pro zavařování a nakládání
Na trhu existuje celá řada octů. Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů, vyvařují s ním kámen z rychlovarných konvic - prostě univerzál na všechno.

Ve skutečnosti je lihový ocet nejvhodnější pro nakládání, a to proto, že svým složením je pro zavařování nejen chuťově nejlepší, ale také proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.

Pozor však musíme dát na kvalitu octů, neboť na trhu jsou i levné zahraniční octy, u nichž se může objevit i riziko syntetické kyseliny octové, ta do octa sice patří, ale jen ta přírodní. Ta se nachází v naše Bzeneckém spolu s mnoha dalšími látkami, které vznikají přirozenou fermentací a octu dodávají charakteristickou chuť. Tu u Bzeneckého octa umocňují i karamel a voňavý estragon, které mají na chuť nálevu také velký vliv.

Takže když v obchodě narazíte na ocet za osm korun, měli byste zpozornět. Z etikety nepoznáte, jak přesně byl vyroben, ale váš zdravý rozum vám napoví, že není možné za pár korun vyrobit ocet tradiční, a tedy náročnější cestou. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků.

Ovocné octy - ideální dochucovadlo
Ocet v kuchyni sehrává důležitou úlohu také při přípravě salátových dresinků, omáček a marinád, stejně jako při deglazování šťáv. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. Ocet vás jistě příjemně překvapí i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody). I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu. Skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Ocet je jednoduše výbornou chuťovou přísadou, přičemž důležitost vlivu octa na chuť výsledného pokrmu se často přehlíží. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.

V současnosti jsou na trhu k dostání tyto druhy:
  • Jablečný ocet - kvasný ocet ovocný (5%)
    Jablečný ocet je 100% jablečný ocet ze zcela zralých jablek. Vyrábí se biologickým kvasným procesem. Přidává do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť.
  • Vinný ocet kvasný z bílého vína
    Vyráběn přímým kvasným procesem z vína, kdy veškerý alkohol je přeměněn na kyselinu octovou. Je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád, znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině.
  • Vinný ocet kvasný z červeného vína
    Tento druh octu je vhodný pro všestranné použití v kuchyni a můžete ho taktéž použít do salátů, omáček, dresinků a marinád.
  • Ocet Balsamico - originál z Modeny
    Balsamico ocet je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano a svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Ocet - všestranný pomocník v domácnosti
Kromě zavařování a dochucování používáme nejčastěji ocet k vyvařování usazenin z rychlovarných konvic. Ocet má totiž vysoký čistící účinek díky přírodním rozpouštědlům, které obsahuje. Víte však, že jeho použití jako čističe je daleko univerzálnější? A že pro úklid existuje oproti běžnému octu daleko lepší a účinnější přírodní přípravek na bázi octa? Je jím novinka - přírodní octový čistič RinGO. Dokáže zlikvidovat vodní kámen, skvrny, vyleštit povrch nádobí.

Jeho největší předností je zcela výjimečná univerzálnost a přitom velmi nízká cena. Místo nákupu sedmi drahých přípravků si vystačíme s jedinou láhví RinGo, který nám umožní:

  • Vyčistit pračku od vodního kamene a změkčit vodu na praní
  • Vyleštit okna a zrcadla
  • Odstranit vodní kámen z koupelny a WC
  • Zbavit vodního kamene varnou konvici
  • Vyčistit koberce
  • Nablýskat podlahy
  • Odstranit pachy z lednice a kuchyňských spotřebičů

RinGO zároveň šetří životní prostředí, jež nezatěžuje chemikáliemi jako prací prášky a saponáty. RinGO je o polovinu koncentrovanější než k čištění doposud užívaný běžný ocet, a bát se nemusíte ani nepříjemného octového zápachu. Z láhve na vás dýchne vůně sladké broskve nebo svěžího jablka.



Výhody čističe RinG0
  • Perfektně čistí vodní kámen
  • Leští plochy a změkčuje vodu
  • Ke koupi za nevídaně nízkou cenu
  • Šetrný k lidem i životnímu prostředí
  • Neobsahuje saponáty, barviva ani konzervanty
  • Pomáhá omezit růst bakterií

Zajímavost
Ocet působí také jako likvidátor zápachu z cigaret. V zakouřené místnosti stačí postavit do místnosti nádobu s octem a po pár hodinách ocet pach absorbuje. Také zápach (vůni) cibule a česneku z našich rukou odstraníme, když ruce zlehka potřeme octem. Ocet dokáže zabránit i tvorbě plísní, proto místnosti, kam ukládáme potraviny alespoň jednou za měsíc očistěte octovou vodou.

Navštivte stránku www.mujcistic.cz a dozvíte se mnoho tipů a triků na čištění, které jste třeba ani netušili

Způsobů využití octu je opravdu mnoho, pro každý je však zapotřebí zvolit ten správný ocet. Do kuchyně, do domácnosti i pro podporu našeho zdraví.

Další články:
Levný ocet kazí zavařování okurek
Bzenecký ocet v reportáži Tipy ptáka Loskutáka
Ocet nad zlato - tipy, triky, rady
Speciální octy na úžasné saláty









Home   |   Historie   |   Produkty   |   Tipy/Recepty   |   Rady k Octu   |   Kde koupit   |   Doporuč přátelům   |   Kontakt

© COPYRIGHT 2011 BZENECKÝ OCET. VŠECHNA PRÁVA VYHRAZENA. CREATED BY WWW.BIZMARK.CZ