• No products in the cart.
Proceed to Checkout

Levný ocet může zkazit zavařování okurek

Nakládané okurky byly u nás vždycky rodinným pokladem. Není nad ten zvuk, kdy se zakousnete do okurky, z které ještě skapává sladkokyselý lák, a ozve se typické křupnutí. Především na ty doma zavařené nedáte dopustit, protože po pravdě – ty kupované – většinou nejsou ono. Proto si každý rok s velkým úsilím sami vypěstujete nebo za nemalý peníz nakoupíte okurky, zeleninku, ocet, a namísto koupání v parném létě si vyhradíte čas na zavařování, a s chutí do toho.

Jenže ouha, jaké je vaše zklamání, když natěšení na lahodnou chuť „vašich“ osvědčených okurek  zavařovačku po čase otevřete, a už po prvním kousnutí cítíte, že to není ono. I když jste použila stejný postup jako dřív, okurky jsou rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné, než jste byli zvyklí! Kde se stala chyba?

V obyčejném kvasném lihovém 8% octu! Pravděpodobně jste nesáhla po tradičním českém octu. Ocet z Bzence či Znojma, tedy z oblastí s největší tradicí zavařování u nás, je svým složením a výrobním postupem prostě jedinečný, a proto v okurkových nálevech nezaměnitelný. Vyrábí se již desítky let podle původní receptury, kvasí ryze přírodní cestou a je bez jakýchkoliv syntetických přísad.

Dnes se některé octy vyrábí se syntetickou kyselinou octovou, tedy chemickou metodou. Kyselina octová do octa sice patří, ale jen ta přírodní. Tu obsahuje náš tradiční bzenecký ocet. Navíc je v něm spolu s ní i mnoho dalších látek, které vznikají přirozenou fermentací a octu dodávají charakteristickou chuť. Mimo to se do bzeneckého octu přidává i sladce voňavá bylinka estragon a také karamel, které mu dávají nejen příjemnou barvu, ale hlavně dokonalou chuť.

Pokud budete k zavařování zkoušet jiné octy, může se Vám stát, že chuť nebude ta pravá, na kterou jste zvyklí. Tradice je prostě tradice a každý ocet chutná jinak.

Hodnota octa na jednu zavařovací sklenici vyjde na 90 hal. A to je opravdu minimum oproti tomu, jakou důležitou roli při nakládání ocet hraje, a jak jeho špatný výběr může cenu okurek a vaše úsilí při zavařování zhatit.

Přesto lidé často levný ocet z nevědomosti kupují. Když si však uvědomíte, s jak velkým úsilím jste vypěstovali nebo za kolik peněz jste nakoupili okurky a další zeleninu, kolik času jste do zavařování vložili, přijde vám rozhodně líto, že ocet o pár korun levnější vaši práci zhatil. Rozdíl v chuti je ovšem tak zásadní, že se pár korun za láhev poctivého octu opravdu vyplatí.

A nakonec je tu ještě poslední bod – špatnou volbu při zavařování nelze už nahradit. Okurky jsou totiž sezónní zelenina, jakmile po pár měsících zjistíte, že vaše nakládačky nejsou jaksi „ono“, už to v letošním roce nenapravíte.

Česká republika je pověstná svými přísnými potravinářskými normami. Jejich dodržování je v bzenecké octárně naprostou samozřejmostí. A pokud k tomu přidáme tradici více něž 96 let výroby, máte kvalitu zajištěnou. Takže když v obchodě narazíte na ocet za osm korun, měli byste zpozornět. Z etikety nepoznáte, jak přesně byl vyroben, ale váš zdravý rozum vám napoví, že není možné za pár korun vyrobit ocet tradiční, a tedy náročnější cestou. Vyhněte se tedy raději rizikům a věřte chuti a vysoké kvalitě tradičních octů, ať se pro pár ušetřených haléřů nedočkáte zklamání z šedých a rozměklých okurků.

Zatímco do salátů, omáček nebo na přípravu salátových zálivek je vhodnější jemný vinný 6% nebo jablečný ocet se 5 % kyseliny, na zavařování je vhodný klasický lihový ocet se sílou 8%. Jen takový ocet je chuťově vhodný k zavařování, dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.

Je pravda, že základní surovinou pro výrobu kvasného octa je líh (ať už čistý nebo obsažený v jablečném či révovém víně). Nemusíte mít ale strach, že se opijete po zálivce na salát. Alkohol se při kvašení přemění na ocet a zůstane jen zbytkové množství, které není větší než v nealkoholickém pivu.

A co ocet a zdraví? I když se líh vyrábí z obilí a ocet z lihu, tak je 100% bezlepkový, vhodný i pro vegetariány a vegany. Navíc má třeba jablečný ocet i další blahodárné vlivy na naše zdraví – přispívá ke zlepšení metabolismu, k redukci hmotnosti a odstranění pocitu únavy. Způsobuje intenzivnější spalování potravy tím, že zvyšuje hladinu kyslíku v krvi. V jablečném octu se nachází jablečný pektin, který hraje významnou roli při snižování hladiny cholesterolu v krvi.

Pokud při zavařování sáhnete po jiných, levných zahraničních octech, může se vám stát, že vás chuť okurek později zklame. Nebude to ta chuť, na jakou jste zvyklí. Tradiční obliba Bzeneckého octa je zkrátka zasloužená – chutná stejně skvěle už 96 let, a to nejen díky přirozenému procesu, ale i díky receptuře a vylepšení pomocí karamelu a voňavého estragonu.

Scroll to top