Rady a tipy
Ovocné octy a jejich využití
Znáte ovocné octy? Nepodceňujte jejich výběr při dochucování.
Tváří se skromně, v kuchyni s ním však dokážete divy. A stačí tak málo. Zajímavý recept, čerstvé suroviny a při výběru octa sáhnout po tom správném druhu. Přestože existuje více druhů, u českých hospodyněk většinou najdete pouze standardní variantu lihového octa. Pozvěte do kuchyně i ty další – ovocné.
Nakládat a zavařovat s lihovým octem
Nezbytný pomocník, jehož pozice v kuchyni je téměř neotřesitelná. 8% ocet najde nejlepší uplatnění při zavařování a nakládání. Okurkový nálev se bez něj neobejde stejně jako konzervace dalších produktů ze zahrady či farmářských trhů. Některé tradiční octy, jako třeba Bzenecký ocet, obsahují i další látky jako například estragon či karamel, které vůni i chuť vašich domácích nálevů výrazně ovlivní. Ocet však vybírejte obezřetně, ať vás nepřekvapí rozměklé, šedé a chuťově úplně jiné okurky, než jste byli zvyklí! Přečtěte si několik tipů v užitečném rádci.
Speciál na saláty s chutí bylinek již připraven
Příprava salátů už nemůže být jednodušší. Se speciálním salátovým octem s chutí bylinek můžete v kuchyni doslova čarovat. Přitom kouzlo správného dochucení salátů spočívá ve směsi lihového a vinného octa v kombinaci s vyváženou chutí vybraných bylinek. Zapomeňte na nevydařené experimenty, salátový ocet pouze smíchejte s kvalitním olivovým olejem a špetkou cukru a jedinečnou zálivku můžete ihned servírovat vašim hostům.
Bílá a červená symbolizují vinný ocet
Oba druhy vinného octa se uplatní především ve studené kuchyni. Receptům z ryb, mořských plodů či středomořské kuchyni bude slušet ocet z bílého vína. Naopak ten z vína červeného je určen spíše do zálivek, omáček nebo domácích majonéz. Inspiraci pro výběr správného druhu najdete v konkrétních tipech.
Salátovým zálivkám vévodí jablečný ocet
Recepty na pokrmy ze studené kuchyně mají svá specifika. Čerstvé a křupavé ingredience v různých zeleninových salátech potřebují většinou chuťově zvýraznit. Pro tento úkol je nejvhodnější jablečný ocet. Jeho výraznější, ostrá chuť dodá zálivkám patřičný šmrnc a například ke grilovanému masu tak získáte vynikající přílohu. A i v grilovací kuchyňské disciplíně si jablečný ocet najde své místo. Použijte ho na marinády při nakládání masa, především toho vepřového. Odvděčí se vám křehkými sousty a jemnou chutí. Co by to bylo za grilování bez palety různých dresinků? S jablečným octem bude jejich příprava rychlá a efekt dokonalý. Ke kvalitnímu oleji přidejte bylinky, sůl, pepř a v kombinaci s jablečným octem se nemusíte bát použít ani všechny druhy hořčice, česnek, kopr a dokonce i med. Téměř dvě stovky dalších zajímavých receptů najdete na blogu o vaření s octem, kde novými recepty přispívají známé foodbloggerky.
Balzamikový ocet servírujte s jídlem přímo na stůl
Výborně se totiž hodí k finálnímu dochucování pokrmů přímo na talíři. A to díky jemnější lehce nasládlejší chuti, než najdete u jiných octů. Můžete jím zakápnout připravené čerstvé ovoce, balzamikový ocet ozvláštní dezerty a zmrzlinu, nebo jej zkombinujte s různými druhy sýrů. Najdete ho ve dvou podobách. Originál Balsamico ocet z Modeny dochutí pravé italské rizoto, tradiční italské caprese, zajímavě změní chuť čerstvých jahod, které můžete podávat s čerstvým sýrem. A s octem Balsamico crema s jemnou sladkokyselou chutí v podobě husté krémové polevy finálně dozdobíte dezerty, zmrzliny, nebo také sýry.
Inspirujte se novými recepty od oceňovaných českých food bloggerek v sekci recepty.