• No products in the cart.
Proceed to Checkout

Ocet v kuchyni

Když se řekne ocet, většina z nás se zatváří kysele až opovržlivě. Bereme ho jako normální, naprosto všední věc, která prostě patří do našich spíží stejně jako olej, sůl, cukr, mouka a další suroviny. Kdybychom však věděli, jak velkým pomocníkem v domácnosti ocet je, ukládali bychom ho s úctou už do nákupního košíku a doma bychom mu připravili sólo poličku, a na níž by byl postaven – a vystaven v celé své parádě. Možná někteří z vás všestranné využití octu znají, a ti kdo ne, prosím, seznamte se. A to nejen se samotným octem, ale i s jeho blízkým příbuzným – přírodním octovým čističem RinGO

Lihové octy především pro zavařování a nakládání

Na trhu existuje celá řada octů. Těmi nejznámějšími jsou lihové octy, především nejrozšířenější kvasný lihový ocet v 8% koncentraci. Mnohé hospodyně jej používají pro nakládání, zavařování i jako dochucovadlo do omáček, salátů – prostě univerzál na všechno. Ve skutečnosti je lihový ocet nejvhodnější pro nakládání. Nejen proto, že svým složením je pro zavařování chuťově nejlepší, ale též proto, že svou koncentrací dokáže uchovat potraviny konzervované a nedopustí, aby se v nálevu množily nebezpečné mikroorganizmy.

Ovocné octy - ideální dochucovadlo

Ocet v kuchyni sehrává důležitou úlohu také při přípravě salátových dresinků, omáček a marinád, stejně jako při deglazování šťáv. Kapka ovocného octa může ovlivnit chuť mnohých omáček, zvláště na rajčatovém základě. I malá trocha dodá výjimečnosti čerstvému ovocnému salátu, skvěle dochucuje také maso, pečeni a dušené pokrmy. Ocet je jednoduše výbornou chuťovou přísadou, přičemž důležitost vlivu octa na chuť výsledného pokrmu se často přehlíží. Pro tyto příležitosti jsou ideální volbou ovocné octy.
A takové Balsamico glazé vás jistě příjemně překvapí i v kombinaci s měkkým ovocem (maliny, jahody) či zmrzlinou. V moderní gastronomii je jeho role nezaměnitelná i při zdobení podávaných jídel a dekoraci talířů.

V současnosti jsou na trhu k dostání tyto druhy:

Objem láhve 1l a 5l, koncentrace kyseliny octové 8%, země původu Česká republika

Objem láhve 1l, koncentrace kyseliny octové 5%, země původu Česká republika

Jablečný ocet je 100% jablečný ocet ze zcela zralých jablek. Vyrábí se biologickým kvasným procesem s koncetrací 5% . Přidává do salátů a zeleninových pokrmů, ve kterých navozuje nenapodobitelnou chuť.

Vyráběn přímým kvasným procesem z vína, kdy veškerý alkohol je přeměněn na kyselinu octovou s koncentrací 6%. Je ideální do salátů, omáček, dresinků a marinád, znamenitě se hodí ke středomořské kuchyni, ovoci či zelenině.

Tento druh octu s koncentrací 6% je vhodný pro všestranné použití v kuchyni a můžete ho taktéž použít do salátů, omáček, dresinků a marinád.

Balsamico ocet s koncentrací 6% je kulinářská kořenicí přísada pocházející z Itálie. Jedná se o vinný ocet vyráběný ze zahušťovaného moštu vinných hroznů odrůdy Trebbiano a svoji nasládlou kořenitou chuť získává až po několikaletém zrání v sudech.

Hustá krémová poleva kombinuje vyváženou, ale silnou vůni a chuť hroznového moštu s jemnou sladkokyselou příchutí octu Aceto Balsamico di Modena IGP (CHZO = chráněné zeměpisné označení), dlouze zrajícího v dřevěných sudech.

Ocet - všestranný pomocník v domácnosti

Kromě zavařování a dochucování používáme nejčastěji ocet k vyvařování usazenin z rychlovarných konvic. Ocet má totiž vysoký čistící účinek díky přírodním rozpouštědlům, které obsahuje. Víte však, že jeho použití jako čističe je daleko univerzálnější? A že pro úklid existuje oproti běžnému octu daleko lepší a účinnější přírodní přípravek na bázi octa? Je jím přírodní octový čistič RinGO. Dokáže zlikvidovat vodní kámen, skvrny, vyleštit povrch nádobí.

Více informací najdete zde,
nebo na webu www.myringo.eu.

Reportáž o Bzeneckém octu

v pořadu Tipy ptáka Loskutáka, se spoustou rad a tipů pro zavařování, nakládání a ochucování octem naleznete zde.

Scroll to top