Gabriela a Petr Ogurčákovi

Kulajda s houbami a koprem bez lepku

Chutná vám kulajda, ale máte intoleranci na lepek? Podívejte se na náš bezlepkový recept!

Bzenecký ocet kvasný lihový

Ingredience

Na 4 porce:

  • 1 malá cibule
  • 1 vrchovatá lžíce ghí másla
  • 150g lesních hub - velká hrst / nebo menší hrst sušených hub
  • 3 středně malé brambory
  • 2 bobkové listy
  • 4 kuličky nového koření
  • 4 kuličky celého pepře
  • 1 l vody (ještě lepší je vývar)
  • 250 ml plnotučné smetany
  • 2 lžíce rýžové mouky
  • 3 lžíce nasekaného kopru
  • 4 lžíce bzeneckého kvasného lihového octa
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • 3 vejce
  • sůl
  • kousek másla

Příprava

Příprava: 10 min

Vaření: 30 min

  1. Pokud budete používat sušené houby, namočte si je předem na hodinu do vody.
  2. Cibuli si nakrájíme na drobné kostičky. Houby očistíme a pokrájíme je na 1,5 cm kostky, stejně tak brambory.
  3. V hrnci si na ghí másle osmažíme cibuli. Přidáme nakrájené houby, bobkové listy, pepř, nové koření a restujeme další 3 minuty. Přidáme brambory, půl lžičky soli a zalijeme vodou. Vaříme pod pokličkou, dokud brambory nezměknou. To zabere přibližně 15 minut.
  4. Mezitím si v hrnku smícháme smetanu s rýžovou moukou. Důkladně promícháme, aby ve smetaně nezbyly hrudky.
  5. Jakmile jsou brambory měkké, přilijeme smetanu s moukou a povaříme další 3 minuty. Přisypeme nasekaný kopr a rozklepneme do polévky 3 vejce. Počkáme 30 vteřin a pak polévku lehce promícháme, aby se vejce roztrhala na větší kousky.
  6. Na závěr dochutíme bzeneckým kvasným lihovým octem, cukrem a solí.
  7. Polévku ozdobíme plátkem másla a čerstvým koprem

Dobrou chuť!


Autor receptu

Pohled na jídlo jim převrátila naruby kniha It starts with food (Jídlo na prvním místě). Začali si uvědomovat, jak obrovský vliv na lidské tělo mají potraviny, které jíme. Chtějí ukázat, že zdravé jídlo neznamená nudnou dušenou zeleninu bez chuti. Že zdravý talíř je mnohem chutnější než jídlo smažené, oslazené, apod. Nechtějí, ale nikomu říkat, co jíst, a co nejíst. Rádi by, aby každý na jejich blogu našel trochu inspirace, ať už je vegetarián, vegan, jí podle pravidel palea nebo primal, nejí lepek nebo cukr…

Více jejích receptů

Gabriela a Petr Ogurčákovi

foodblogeři


Burg Ocet s.r.o.
U Bzinku 409
696 81 Bzenec
Czech Republic

tel.: +420 518 384 037

obchod@burggroup.eu